Routeplanner Fiets 🚴‍♂️

Je zou het niet denken, maar ook voor de fiets zijn er genoeg routeplanners beschikbaar. Een routeplanner voor op de fiets? Ja, zeker, want ook als je aan het fietsen bent is het belangrijk om te weten waar je naartoe gaat en wat er allemaal op je pad kan komen. Vaak zijn de wegen voor fietsers veel meer afgelegen dan die voor auto’s, dus de weg aan iemand vragen wordt dan lastiger.

Daarnaast zijn er ook wegen waar je als fietser helemaal niet mag komen. Doe je dit toch? Dan riskeer je een dikke, vette boete, en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Een routeplanner voor de fiets weet precies waar je wel en niet mag komen en helpt jou van A naar B fietsen.

✅ De voordelen van een fietsrouteplanner

Fietsers maken onderdeel uit van het verkeer, en dat betekent dat je extra goed moet opletten om ervoor te zorgen dat je veilig blijft. Een fietsrouteplanner helpt jou voor een gedeelte door jou de weg te wijzen en alert te maken op bepaalde situaties. Zo ben jij minder aan het zoeken naar waar je heen moet, en hou je meer tijd over om van de omgeving te genieten.

Net zoals bij een routeplanner voor auto’s, zie je bij de routeplanner voor fietsers ook waar de dichtstbijzijnde bezienswaardigheden en voorzieningen zijn. Wel zo fijn als je midden in een weiland fietst en heel nodig naar de wc moet. Alle fietsroutes en fietsknooppunten staan in de routeplanner opgeslagen zodat jij altijd weet waar je heen moet.

Je kunt kiezen uit verschillende routes, net zoals bij de auto. Wil je vandaag zo snel mogelijk op jouw bestemming komen, of neem je liever de toeristische route om optimaal van het weer en het uitzicht te genieten?

⚠️ Nadelen van een fietsrouteplanner

Niets is perfect, ook een routeplanner niet, en daarom willen we graag eerlijk zijn over de nadelen van een fietsrouteplanner. Er zijn routeplanners die voor meerdere vervoersmiddelen geschikt zijn, en die hebben allemaal hun eigen nadelen. Fietsrouteplanners zijn vaak compleet afgesteld op fietsers en dus niet geschikt voor andere vervoersmiddelen. Dit betekent ook dat je misschien een omweg moet nemen terwijl het wandelpad ook prima geschikt is voor fietsers. Daarnaast kan het zo zijn dat wegafsluitingen niet altijd accuraat zijn omdat er gedacht wordt dat de afsluiting alleen voor auto’s geldig is, of staat er juist dat de weg afgesloten is terwijl fietsers er wel gewoon langs mogen.

👉 Hoe gebruik je een fietsrouteplanner

Het is belangrijk om te weten dat je als fietser deelneemt aan het verkeer, en dat betekent dus dat je niet met je mobiel in je handen mag fietsen. Om optimaal gebruik te maken van een fietsrouteplanner zonder gevaarlijk rijgedrag te vertonen kun je een telefoonhouder bevestigen aan je stuur, deze worden speciaal voor fietsen gemaakt en kosten niet veel, terwijl een boete een flinke hap uit je maandelijkse loon is.

Wanneer je een goede telefoonhouder hebt aangeschaft kun je de routeplanner altijd zien. Wil je de route veranderen, of de kaart wat beter bekijken? Ga dan altijd langs de kant van het fietspad stilstaan zodat je niet slingert en veilig staat.

Houd er rekening mee dat een telefoon meer energie verbruikt wanneer er constant een routeplanner in beeld staat. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het beeld uit te zetten en spraakinstructies te volgen, dit spaart batterij. Fietsen wordt vaak gedaan voor de rust en de omgeving, en foto’s maken is dan ook vanzelfsprekend. Ook dit zorgt ervoor dat de batterij sneller leeg gaat. Wil je zeker weten dat jouw routeplanner altijd beschikbaar is? Neem dan voor de zekerheid een powerbank mee.

5/5 - (23 stemmen)