GPS Coördinaten

De meeste van ons zullen geen GPS coördinaten gebruiken, maar gezien het nut van GPS coördinaten vinden we het toch noemenswaardig. Waarom? Zonder GPS coördinaten zou de routeplanner niet weten waar jij naartoe moet! Navigatiesystemen zijn niet het enige wat GPS coördinaten gebruiken, ook zelfrijdende voertuigen maken hier volop gebruik van.

Omdat wij in ons dagelijks leven bijna geen gebruik meer maken van GPS coördinaten, ligt het voor sommige mensen een beetje ingewikkeld. Wat zijn GPS coördinaten precies, en wat kun je er allemaal mee? Kan je GPS coördinaten gebruiken om op een bestemming te komen? Wij leggen het allemaal aan jou uit.


Wat zijn GPS coördinaten?

Laten we eerst eens duidelijk in beeld krijgen wat GPS coördinaten nu precies zijn. Elke plek op de wereld staat gelijk aan bepaalde coördinaten, ook midden in de oceaan. GPS is de afkorting voor Global Positioning System, oftewel, globaal positioneringssysteem. Coördinaten zijn getallen die een waarde van een positie in een bepaalde richting vaststellen.

De coördinaten worden uitgedrukt in latitude en longitude. Het latitude getal geeft aan hoeveel graden het punt verwijderd is van de evenaar, terwijl de longitude de positie van een punt evenwijdig aan de evenaar aangeeft ten opzichte van de nulmeridiaan. Wat hierbij handig is om te weten, is dat de nulmeridiaan door het dorp Greenwich in het Verenigd Koninkrijk ligt. Letterlijk elke positie op aarde kan uitgedrukt worden in GPS coördinaten.

Hoe gebruiken wij tegenwoordig GPS coördinaten?

Een navigatiesysteem gebruikt de GPS coördinaten om hun kaart optimaal te laten functioneren. Google Maps gebruikt ook een GPS coördinatensysteem. Je kunt in Google Maps naar een adres zoeken, of op een willekeurige plek op de map klikken, om de GPS coördinaten van die plek in beeld te krijgen.

Hoewel het gebruik van GPS coördinaten een hele tijd onpopulair is geweest, stijgen ze nu juist weer in populariteit. Je ziet steeds meer GPS zoektochten. Deze zoektochten maken gebruik van GPS coördinaten die jij moet zoeken en volgen om bij de prijs te komen. Natuurlijk is het ook gewoon nog steeds mogelijk om coördinaten te gebruiken om te reizen.

Waar moet ik rekening mee houden?

Er zijn verschillende soorten coördinatenstelsels beschikbaar. De meest bekende zijn de geografische coördinatenstelsels, deze maken gebruik van parallellen en meridianen. Je kunt er ook voor kiezen om rechthoekige coördinatenstelsels te gebruiken. Een rechthoekig coördinatiestelsel bestaat uit vierkante hoeken en beperkt zich tot een klein deel van de aarde. Het voordeel hiervan is dat het makkelijker is om afstanden tussen punten te berekenen. De Rijksdriehoekmeting is het rechthoekige coördinatenstelsel van Nederland.

Daarnaast is het ook belangrijk om goed te kijken naar de kaartdatum waar je gebruik van maakt. Meestal wordt er bij een geografisch coördinatenstelsel gebruik gemaakt van WGS 84, oftewel World Geodetic System 1984. Het stelsel van de Rijksdriehoekmeting maakt gebruik van Bessel 1841 en wordt in een GPS aangeduid met Dutch.

Wanneer coördinaten gebruiken?

In de meeste gevallen zal het niet nodig zijn om GPS coördinaten te gebruiken, we hebben immers tegenwoordig straatnamen. Maar hoe zit dat als er geen straatnamen zijn? GPS coördinaten kunnen goed van pas komen wanneer je bijvoorbeeld een natuurwandeling aan het maken bent.
Tijdens zo’n wandeling kun je dan jouw GPS coördinaten opzoeken en noteren. Zo weet je precies waar je begonnen bent en waar je heen moet. Ook hulpdiensten zullen jouw GPS coördinaten nodig hebben als je dringend hulp nodig hebt en er geen straatnamen of bezienswaardigheden in de buurt zijn om als locatie te gebruiken.

Daarnaast worden coördinaten vaak ook gebruikt tijdens spel door bijvoorbeeld de scouting of fanatieke avonturiers, maar dat is natuurlijk een situatie waarvoor je kan kiezen.

5/5 - (23 stemmen)