OV Reisplanner 🚇🚊🚍

Er zijn nog meer mogelijkheden om te reizen behalve de auto, fiets of de voetenwagen, namelijk het openbaar vervoer. Voor veel mensen is het openbaar vervoer echter een wereld vol verwarring, want welke trein moet je nemen om van A naar B te komen? En sluit de bus wel aan op de trein? En hoe zit het met de metro en de tram? Voor iemand met weinig ervaring in het openbaar vervoer kan dit heel verwarrend zijn, en dus is een routeplanner voor het openbaar vervoer een ideale oplossing. Ook voor mensen die dagelijks het openbaar vervoer gebruiken is zo’n routeplanner de ideale uitkomst.

Het plannen van een route met het openbaar vervoer kan complex zijn, maar met een routeplanner weet je binnen een paar seconden waar je om welk tijdstip moet instappen, welke overstappingen je hebt, en hoe laat je op jouw bestemming aankomt. Ook zie je met de routeplanners voor het openbaar vervoer of er vertragingen of uitvallingen zijn.

✅ De voordelen van een reisplanner voor het openbaar vervoer

Waarschijnlijk weet jij prima welke bus of trein je moet hebben om op school of het werk te komen, maar als je een dagje uit gaat, of op visite gaat bij iemand, dan kan het nog wel een zoeken zijn welk openbaar vervoer je precies nodig hebt en waar je moet overstappen.

Als je een routeplanner gebruikt kun je jouw vertrekadres invullen, in sommige gevallen ook als er vanaf dat punt nog geen openbaar vervoer beschikbaar is. Er wordt vanaf dat punt berekend welke bus, trein, tram of metro je nodig hebt om op jouw bestemming te komen. In sommige gevallen zal het voorkomen dat je moet overstappen. Ook dit zal de app netjes weergeven. Uiteraard wordt er dan ook een goede aansluiting gezocht waarbij je niet te lang hoeft te wachten.

Het openbaar vervoer in Nederland kent helaas wel vertragingen en uitgevallen routes, vooral in de winter. Gelukkig kun je dit middels zo’n reisplanner gewoon vanuit je luie stoel zien en hoef je dus niet voor niets naar het station te lopen. Je ziet dan ook gelijk een alternatieve route als deze er is.

⚠️ De nadelen van een reisplanner voor het openbaar vervoer

Het is niet helemaal koek en ei met zo’n reisplanner voor het openbaar vervoer, maar dat is het met geen enkele routeplanner. Zo zijn er genoeg momenten waarop de informatie in een reisplanner niet toereikend is. Denk hierbij aan vertragingen die niet verwerkt zijn, onjuiste vertrek- of aankomsttijden en last minute aanpassingen. Dit heeft te maken met het feit dat veel planners afhankelijk zijn van gegevens van de maatschappijen die het openbaar vervoer verzorgen en dus niet actueel bijgewerkt worden door reizigers.

Daarnaast heb je ook te maken met bepaalde apps die alleen de informatie van hun eigen gebied of reismethode laten zien. Hierdoor kan het lastig zijn om een reis naar een ander gebied van Nederland te plannen, je moet dan meerdere apps gelijktijdig gaan gebruiken wat niet wenselijk is.

👉 Welke reisplanner is het beste voor het openbaar vervoer?

In principe zijn er een aantal reisplanners die wij standaard aanbevelen. Als je met de trein reist, raden wij de NS routeplanner aan. Deze geeft ook routes aan met de trein naar het buitenland indien dit mogelijk is. Reis je liever met de bus? Dan raden wij het portaal van 9292.nl aan met alle bushaltes in Nederland. Wil je een routeplanner gebruiken met meerdere ov mogelijkheden? Dan kom je al gauw uit op Google Maps of de ANWB routeplanner. Je ziet dan precies welk openbaar vervoer jou het snelst naar de bestemming kan brengen, hoe vaak je moet overstappen en welke voorzieningen er in de buurt zijn.
5/5 - (27 stemmen)