Postcode zoeker

Ieder gebouw in Nederland heeft een postcode, zelfs het huis van de Koning. Een adres bestaat uit een postcode en een huisnummer, de straatnaam is in principe niet nodig zolang de postcode bekend is. Je kunt een postcode gebruiken bij het sturen van een brief, maar ook voor het navigeren naar een adres. Echter weet je lang niet van elk adres de postcode die daarbij hoort. Hoe vind je de postcode die bij een adres hoort?

Het opzoeken van een postcode is heel simpel en kan met een paar klikken al gedaan zijn op zowel computer als smartphone. We zullen een paar van deze manieren behandelen zodat je altijd een optie hebt om een postcode op te zoeken.


Hoe is een postcode opgebouwd?

Elk land gebruikt zijn eigen systeem voor postcodes, maar ze hebben allemaal iets gemeen; ze bestaan allemaal uit letters en cijfers. In Nederland bestaat een postcode uit 4 nummers gevolgd door 2 cijfers. We kennen in Nederland negen postcode gebieden welke niet specifiek gebonden zijn aan het aantal provincies.

Wel is het zo dat postcodes die kwa cijfers dicht bij elkaar liggen, ook bij elkaar in de buurt liggen wat betreft ligging op de kaart. Des te dichter de cijfers bij elkaar, des te dichter de plekken bij elkaar liggen. Straten in een dorp of kleine stad hebben dezelfde cijfers maar andere letters. Waar jij bijvoorbeeld 1234 AA als postcode kan hebben, heeft jouw achterbuurman misschien 1234 AB als postcode.

Hoe kan ik een postcode opzoeken?

Het opzoeken van een postcode kan noodzakelijk zijn omdat jouw navigatiesysteem bijvoorbeeld alleen postcodes accepteert, omdat je een brief moet schrijven, of omdat je de postcode nodig hebt voor de volledigheid bij een formulier of factuur. Gelukkig is dat opzoeken niet al te ingewikkeld.
De makkelijkste manier om een postcode te zoeken is Google Maps. Wanneer je een adres intikt op Google Maps krijg je gelijk alle bijbehorende informatie te zien, inclusief de postcode. Er zijn ook andere kaarten beschikbaar buiten Google Maps die deze functie bieden, maar Google Maps is voor velen de makkelijkste manier.

Er zijn ook kaarten beschikbaar waar je naar een adres kunt gaan op de map en kunt inzoomen op de straat en het huisnummer. Je kunt dan ook extra informatie te zien krijgen zoals het woningtype, bouwjaar, de pandfunctie en oppervlakte die bij dat adres horen.

Natuurlijk zijn navigatiesystemen niet de enige manier om een postcode te achterhalen. PostNL maakt elke dag gebruik van postcodes en heeft ook een mooi systeem ontworpen om een postcode te zoeken. De functie van PostNL heet de postcode finder. Deze kun je gebruiken wanneer je de straatnaam en huisnummer weet. De postcode wordt dan direct weergegeven. Er zijn nog velen andere websites waar je deze informatie kunt vinden, maar PostNL is het meest actueel en betrouwbaar.

Worden postcodes wereldwijd gebruikt?

Voor ons is een postcode heel vanzelfsprekend, maar hoe zit dat met de rest van de wereld? Nederland begon vrij laat met de postcode, maar we zijn zeker niet het laatste land. In Ierland werd de postcode pas in 2015 geïntroduceerd, en er zijn diverse landen in Afrika die nog helemaal geen postcode hebben.

Het uiterlijk van een postcode is per land verschillend. In België maken ze gebruik van een postnummer bestaande uit simpelweg vier cijfers die regio gebonden zijn. Duitsland gebruikt juist weer een vijfcijferige postcode, en de postcodes in het Verenigd Koninkrijk lopen van AB10 1 tot en met ZE 3 9, weer een heel ander gezicht. In principe zijn er genoeg postcode combinaties beschikbaar en zal er nooit een gebouw in Nederland zonder postcode komen te zitten.

Reeks Gebied
1000-1999 Groot gedeelte van Noord-Holland, deel van Flevoland en rond regio Hilversum
2000-2999 Regio Haarlem en een stuk van Zuid-Holland
3000-3999 Regio Rotterdam, Dordrecht, Utrecht, rond Amersfoort en een deel van Flevoland
4000-4999 Zeeland, deel van Noord-Brabant en rond Culemborg (Gelderland)
5000-5999 Deel van Noord-Brabant en het bovenste deel van Limburg
6000-6999 Groot deel van Limburg en rond Nijmegen en Arnhem
7000-7999 Deel Gelderland, groot deel van Overijssel en deel van Drenthe
8000-8999 Deel in Friesland, geheel Noord-Oostpolder, deel van Flevoland en rond Zwolle
9000-9999 Groningen en delen van Friesland en Drenthe
5/5 - (35 stemmen)