De Lijn Routeplanner

De Vlaamse Vervoersmaatschappij, beter bekend als De Lijn, heeft een routeplanner ontwikkeld voor het openbaar vervoer. Hoewel het een Vlaams bedrijf is, staan de routes voor het Nederlands openbaar vervoer ook gewoon op de kaart. Het is niet mogelijk om een route met een ander vervoersmiddel te plannen met De Lijn.

Je kunt met deze app routes uitstippelen met de bus, trein, tram, metro en zelfs de belbus. Het overzicht laat duidelijk zien hoe laat de bus vertrekt, hoe laat je bij je bestemming aankomt en waar je eventueel moet overstappen.

✅ De voordelen van De Lijn routeplanner

Het mooie aan het gebruik van deze routeplanner, is dat je niet gebonden bent tot een bepaalde streek. Als je van Zuid-Holland naar Noord-België wilt reizen met het openbaar vervoer dan kan dat gewoon. Door alle reismogelijkheden in de app te verwerken maakt het niet uit of je met de bus, trein, tram, metro of zelfs belbus moet reizen. Hierdoor wordt je reis niet onderbroken. Een eventuele looproute naar de halte of het station wordt ook getoond.

Er is ook een mooie app beschikbaar voor zowel Android als iOS. De app heeft meer functies dan de website. Je kunt middels de app van De Lijn bijvoorbeeld tickets kopen en betalen met Bancontact, Via of Mastercard. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een afstapwaarschuwing. Deze functie stuurt jou een berichtje wanneer de halte nadert waar jij uit moet stappen om jouw route te vervolgen.

De informatie die op de website en app staat wordt elke 15 seconden vernieuwd waardoor je steeds een up-to-date schatting hebt van hoe laat de bus precies komt. Met de druktebarometer zie je precies hoeveel drukte je ongeveer kunt verwachten in het openbaar vervoer tijdens jouw reis, en kun je jouw reis eventueel afstellen op de gewenste rust.

De Lijn Routeplanner⚠️ Nadelen van De Lijn routeplanner

Nu klinkt dit allemaal heel mooi, maar het openbaar vervoer in Nederland is nog niet echt van Japans kaliber en loopt daarom nog wel eens vertraging op, of de bus komt helemaal niet opdagen. Helaas kun je dit soort dingen niet terugzien in de routeplanner. Een simpele vertraging wil nog wel getoond worden, maar als de bus op een compleet ander tijdstip komt dan aangegeven dan kan het nog wel eens mis gaan. Wij raden dan ook aan om altijd een back-up-plan te hebben.

Gebruik je de app ook om jouw tickets te betalen? Let dan goed op de prijzen. Het schijnt dat eerdere gebruikers zich nog wel eens negatief willen uitlaten over de prijs die zij betalen voor tickets en abonnementen.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook de nadelen van het openbaar vervoer zoals het te laat komen van de treinen, te vroeg vertrekken van de bussen en ga zo maar door. De routeplanner heeft hier natuurlijk niets mee te maken. Toch zijn er mensen die de routeplanner de schuld geven, en dat snappen wij heel goed, want je moet toch ergens je ei kwijt. Onthoud echter dat de bussen zelf onder een hele andere afdeling vallen dan de routeplanner en de routeplanner dus gewoon doet wat hem opgedragen wordt.

5/5 - (26 stemmen)