Wandelen is een ontspannende manier om even een frisse neus te halen, meer beweging te krijgen en even bij te kletsen. Elke keer dezelfde route lopen is echter ook niet bepaald spannend. Je kan er dan natuurlijk voor kiezen om een willekeurige route te lopen en verdwaald te raken in de wonderlijke natuur, maar je kunt er ook voor kiezen om een looprouteplanner te gebruiken om de mooiste routes te ontdekken en op te slaan.
Zelfs een klein stukje wandelen helpt al om de conditie te verbeteren. Als je eenmaal gewend bent om kleine stukjes te lopen, dan wil je al gauw meer en meer. Je zou het bijna een ziekte noemen, maar de routes en natuur zijn zo mooi dat je steeds nieuwe plekken wilt ontdekken. Nieuwe plekken betekent wel onbekend terrein waar je eventueel verdwaald zou kunnen raken. Een looprouteplanner komt dan handig van pas.
De kaarten zijn tegenwoordig heel uitgebreid, en dat is goed nieuws. Lopers kunnen hierdoor veel bezienswaardigheden gemakkelijk op de kaart aantikken en een route laten berekenen door een routeplanner. Er wordt dan precies weergegeven hoe ver de wandeltocht is in kilometers, hoe lang je er waarschijnlijk over gaat doen, en sommige apps laten zelfs diepgaande statistieken zien over de route.
Vaak neem je als wandelaar wel een flesje water mee voor onderweg, maar tijdens lange wandelingen kan het ook fijn zijn om ergens te stoppen zodat je een hapje kunt eten en wellicht iets met smaak kunt drinken. Een ijsje om af te koelen is natuurlijk ook niet mis tijdens de zomermaanden! Een routeplanner laat deze informatie allemaal zien in één oogopslag waardoor jij niet hoeft te zoeken tijdens het wandelen.
Op een gegeven moment heb je alle routes in jouw buurt wel gezien. Het is dan prettig als je nieuwe wandelroutes binnen jouw routeplanner kunt kiezen. Hier zijn verschillende websites en apps voor, en het browsen van de routes gebeurt dus niet binnen de routeplanner, maar de uiteindelijke route kun je wel naar de routeplanner kopiëren. Wanneer de route klaar is kunnen sommige routeplanners de route ook opslaan zodat je dit kunt delen met vrienden of de volgende keer weer kunt lopen.
Zoals bij elke routeplanner het geval is, vul je de plaats van vertrek en de bestemming in, en zal de app automatisch de route laten zien. Je krijgt te zien hoe de route zal gaan, hoe lang je er ongeveer over zal doen, en hoeveel kilometer de route is.
Het is niet nodig om de routeplanner constant in beeld te hebben. Sommige apps gebruiken spraakinstructies, terwijl andere apps ervoor kiezen om een trilling te geven zodra je van richting moet veranderen. In het laatste geval kun je dus gewoon rechtdoor blijven lopen tot je de trillingen voelt.
Niet iedereen wandelt om dezelfde reden. De ene persoon wandelt omdat zij een streefgewicht willen bereiken, de ander gewoon voor het gemak. Welke looprouteplanner bij jouw past is dan ook afhankelijk van jouw eigen wensen. In de meeste gevallen is het mogelijk om een gratis proefversie aan te vragen van betaalde planners, maar er zijn ook zat gratis planners beschikbaar. Wij raden je aan om gewoon een aantal looprouteplanners te installeren, ook de gratis demo’s, en bij elke wandeling een andere planner te gebruiken. Je zal vanzelf merken met welke planner jij het meeste hebt en kunt de rest dan gemakkelijk weer verwijderen.
Houd er rekening mee dat je wel een routeplanner nodig hebt om specifieke wandelroutes te volgen als je geen kaart wilt gebruiken. Je kunt natuurlijk ook de borden volgen, maar wij raden het dan wel aan om een routeplanner achter de hand te hebben voor het geval je een bordje gemist hebt en verdwaald raakt.