Waarschijnlijk zal je als Nederlander niet veel gebruik maken van de NMBS routeplanner, maar we willen hem toch even vermelden. De NMBS routeplanner is vooral bedoeld voor het openbaar vervoer in België, maar bevat ook aankomst- en vertrekpunten in Nederland zoals Amsterdam en Rotterdam. Of je nu met de bus, metro, trein of tram wilt reizen, de NMBS routeplanner weet altijd de beste route voor jou uit te stippelen.
Hoewel Amsterdam en Rotterdam wel opgenomen zijn in de routes, zijn de meeste plekken in Nederland niet te bereiken met de standaard versie van deze routeplanner, ook niet in plekken zoals Zeeland. Het is dus echt de bedoeling dat je de standaard reisplanner alleen gebruikt voor reizen in België.
We hebben al gauw besproken dat er een aantal plekken in Nederland beschikbaar zijn in de routeplanner, maar een route plannen kan nog veel verder gaan dan Nederland en België. Er is een internationale versie beschikbaar van de NMBS routeplanner waarmee je wel op de meeste plekken in Nederland kunt komen. Deze optie staat niet standaard aan, dus je zal even wat verder moeten klikken.
Je hoeft je geen zorgen te maken over een vervoersbewijs, een ticket aanschaffen kan heel simpel met de routeplanner. Afrekenen kan onder andere met een creditcard.
De NMBS routeplanner is zowel als website als app te gebruiken, maar deze hebben niet allebei dezelfde mogelijkheden. Je kunt op de website de route plannen, de app is echter veel meer uitgebreid. Zo kun je bijvoorbeeld de bezettingsgraad controleren in de door jou gekozen treinen, de real-time vertrektijden van het openbaar vervoer nakijken, en ook nog eens een 2e klas ticket upgraden naar 1e klas.
Het is dus mogelijk om van Nederland tot Frankrijk en nog veel verder te reizen met deze routeplanner, maar het is jammer dat deze optie wat meer verborgen zit. Dit vinden wij een nadeel. Als je even gauw een route moet opzoeken zou je dit gewoon gelijk moeten kunnen doen zonder eerst van versie te veranderen.
Let erop dat je tijdens het gebruik van de routeplanner wel het juiste station aanklikt. Grote steden, zoals Amsterdam en Rotterdam, hebben vaak meerdere stations in de buurt van elkaar. In de routeplanner kan het echter zo zijn dat er slechts één station aanwezig is. Het zou een beetje zonde zijn als je de bus mist omdat je bij de verkeerde halte staat.