Buienradar

Het weer in Nederland is behoorlijk wispelturig. Waar ’s ochtends het verse sneeuw nog onder je voeten knispert, kan het zo zijn dat je ’s middags al een t-shirt moet aantrekken om het gewoon warm is. Dat wispelturige blijft niet alleen bij de temperatuur. Ook de neerslag weet af en toe van de gekte niet meer wat hij wilt. Het ene moment lijkt het alsof je onder de douche staat, en twee seconden later is het weer gestopt om over 10 minuten weer te gaan hagelen.

Buienradar is dan ook een begrip geworden in Nederland. Je kunt op buienradar precies zien wanneer er neerslag voorspeld wordt, wat voor soort neerslag het is en hoe lang het gaat duren. Buienradar weet de neerslag zo goed te voorspellen dat zelfs verschillende radiostations en nieuwszenders hier gebruik van maken.

Hoe is buienradar ontstaan?

Je zou denken dat Buienradar al jaren bestaat, het is immers zo’n begrip geworden, maar de dienst bestaat pas sinds 2006. Het idee werd geboren in Amerika. Oprichter Edwin Rijkaart kwam regelmatig in de VS om zijn broer te bezoeken en zag daar op televisie ook een buienradar. Hoewel het weer in de VS veel extremer is dan in Nederland, zag Edwin er toch potentie in om dit in Nederland ook te doen.

Het is altijd al de bedoeling geweest dat Buienradar een gratis dienst werd. Toen er werd gezegd dat de gewenste informatie ongeveer 200 duizend euro per jaar zou bedragen, vond Rijkaart het dan ook veel te veel. Toevallig was hij al eigenaar van Beurs.nl, een website die voorziet in actuele beursinformatie. Laat 2006 nu ook net een jaar geweest zijn waarin het ontzettend goed ging met de site. Het verdiende geld met Beurs.nl wist hij dan ook te investeren in Buienradar waarna de dienst is ontstaan.

Sinds 2011 is Buienradar in handen van RTL. Je ziet de kaarten van buienradar ook wel eens voorbij komen op het nieuws van RTL. Edwin Rijkaart en zijn broers hebben zich sinds 2012 bezig gehouden met buitenlandse weersites in Duitsland.

Is buienradar betrouwbaar?

Maar is zo’n buienradar wel te vertrouwen? Hoe krijgt Buienradar zijn informatie? Laten we voorop stellen dat Buienradar het bijna altijd goed heeft en wel degelijk te vertrouwen is. Je kunt de website gratis gebruiken en hoeft geen gegevens achter te laten om gebruik te maken van de diensten.

Buienradar krijgt zijn informatie middels verschillende radarinstallaties die zeer nauwkeurig werken. Het kan echter zo zijn dat Buienradar zegt dat het gaat regenen en je vervolgens helemaal niets merkt. Er is altijd wel een marge van afwijking waar je rekening mee moet houden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de bui jouw locatie net gemist heeft, maar dat het twee kilometer verderop inderdaad wel regent. Tot op de meter nauwkeurig is nooit mogelijk.

Buienradar in het verkeer

Ook in het verkeer is Buienradar een ontzettend waardevolle dienst. Wanneer je de app op jouw telefoon installeert krijg je een melding wanneer er binnenkort op jouw locatie regen wordt verwacht. Zo kan je anticiperen en bijvoorbeeld eerder weggaan van het feestje, zorgen dat je op tijd bij het station bent voordat je natgeregend bent of juist even wachten tot de bui voorbij is.

Buienradar of de radio?

Je krijgt via de radio ook gewoon het weer te horen, dus waarom zou je Buienradar gebruiken? Het nieuws op de radio somt vaak in een paar korte zinnen op wat voor weer je de komende dagen kunt verwachten, maar soms wil je gewoon weten wat je de komende uren kunt verwachten. Daarnaast is het weerbericht op de radio ook geldig voor heel Nederland, niet specifiek voor jouw locatie. Buienradar is wel volledig afgestemd op jouw locatie en kan dus de beste schatting geven wat betreft neerslag.
5/5 - (28 stemmen)